Bråvalla ställs in

Sommarens Bråvallafestival var stökigare än aldrig förr, och som ett led i att visa att man inte är okej med hur besökarna betedde sig under årets upplaga av festivalen slår man nu ner näven i bordet – och har valt att ställa in nästa års festival helt och hållet.

Trots många långa förberedelser inför Bråvallafestivalen i Norrköping i somras så lyckades man inte hela vägen fram. Festivalen kantades av den ena anmälan om ofredanden efter den andra, och på grund av den osäkerhet som rådde för festivalens kvinnliga besökare allra främst har man från arrangörens sida nu gjort ett val: man ställer in nästa sommars upplaga av festivalen.

Ingen festival nästa sommar

För att undvika att fler ofredanden och oegentligheter inträffar på festivalen har man valt att ställa in den. Till Aftonbladet säger arrangören att man helt enkelt inte ser en annan lösning på problemet. Anledningen är oavkortat alla de anmälda sexbrotten som skett, och detta är något man visar att man ser allvarligt på. Till tidningen säger grundaren kort och gott att han har fått nog. Och det är inte så konstigt. Detta har skett under sommarens spelningar:

  • Sexuella närmanden
  • Sexuellt ofredande
  • Sexuellt tvång och våldtäkt
  • Våld och bråk
  • Närmanden

Besvikna men förstående

Besökare under årets festival som nås av beslutet att lägga ned festivalen för nästa år är besvikna, men förstående. Självklart ska man inte gå på festival och känna sig otrygg eller råka ut för otrevligheter. Likaså ställer sig artister bakom beslutet, en sa till och med att han i den här typen av situationer skäms för att vara man. Rätt beslut, tycker de flesta – och förhoppningsvis kan man komma fram till bättre säkerhetsåtgärder så att man kan dra igång festivalen i framtiden igen.