Dags för ett striktare mode

Så här skriver Svenska Dagbladets kulturskribent om hur morgondagens mode är en återgång till det strikta och kvalitetsosande modet:

Det började redan när jag såg filmen The King’s Speech för ett år sedan och känslan förstärktes då jag intervjuade Thom Browne i december. Jag kände mig slafsig snarare än avslappnad när jag konfronterades med hans knivskarpa kostym och slips.
Och slafsig är vad jag tycker den relaxade klädkoden allt mer ser ut som – från öppna skjortor till t-shirt. För ärligt talat, hur rock’n’roll är det 2012 att likt Mark Zuckerberg ha jeans och illasittande tröja från North Face när man är en av världens allra rikaste människor?

Många kanske har undrat vad som gör att människor är så himla intresserade av mode. Varför man inte bara kan följa de strömningar som finns, om man vill. Men sedan urminnes tider har mode, kläder och accessoarer använts för att utmärka stil och klass. Sedan mitten av 50-talet har det avslappnade modet varit lite av en ventil för de som i arbetet eller i andra sammanhang varit tvungna att klä sig strikt. På senare år har ventilen blivit ett blåshål och vi ser direktörer och statshuvuden i myskläder och hawaii-skjortor i alla möjliga sammanhang.

Tomten bär alltid rött

Denna nya slappa stil har enligt modeskaparna gått överstyr. Eller åtminstone har den skapat ett behov av att sätta klädkoderna till rätta igen. Allas våran jultomte som inte är mycket äldre än just behovet av att klä ner sig i smyg – har ju alltid samma klädstil. Hur han klär sig privat angår oss inte, men man kan anta att han bär OnePiece med matchande UGGs när han kollar på Jersey Shore. Runt jul klär många människor upp sig privat. Julshowen är ett sånt tillfälle där Svensson gärna klär upp sig för att se någon svensk artist på halvsvag uppstuds tråckla sig igenom ett dåligt skrivet manus. Till sin trerätters middag sitter det nyslingade håret eller jul-slipsen väl tillsammans med de dammiga finkläderna från 1982.

Idag ska alla klä sig stiligt – alltid.