Musik är bra för hälsan

De flesta blir gladare och kommer i rätt stämning med musik. Musiken kan verkligen göra vilket situation som helst, så mycket bättre. Oavsett om man anordnar ett företagsevent eller rehabiliterar en skadad patient, ligger mycket i musiken.

1728248-young-businessman-relax-with-music

Musik kan till exempel vara bra att ha på sjukhuset efter att en patient har genomgått en hjärttransplantation, skriver man i en artikel på Dagens Nyheter. I alla fall när det gäller klassisk musik och möss. Forskare i Japan har upptäckt detta när de transplanterat hjärtan på möss. De möss som fick lyssna på klassisk musik efter transplantationen överlevde dubbelt så länge som de möss som fick lyssna på entoniga ljud efter operationen. Den klassiska musiken tycks ha haft en lugnande inverkan på immunsystemet och därmed gjort att kroppen blivit mer tolerant mot en transplantation.

Men det är alltså inte bara i sjukhussalen som musiken kan göra susen. Anordnar man till exempel en konferens kan man avsluta den med att dansa loss till skön musik. Vill man ha konferens nära Stockholm, finns möjligheten. Musiken väcker våra känslor, skrivs det i en artikel på Svenska Dagbladet. Den har en aktiverande effekt och gör folk mer motiverade och gör så att man får en gladare sinnesstämning. Detta kan leda till att medarbetarna upplever konferensen som givande och får en positiv inställning till den.

Men musiken sätter även igång en rad biologiska reaktioner i kroppen. Till exempel kan musik göra så att man utsöndrar mer av antikroppen immunoglobulin A, vilket kan öka motståndskraften mot infektioner. Musiken påverkar även hjärtat, kan man läsa på Sahlgrenskas hemsida. Dessutom gör bra musik att vi får ett påslag av ämnet dopamin, vilket gör att vi får gåshud. När man får gåshud så går andningen ner, hjärtat slår snabbare, handsvetten ökar och fingrarna blir kallare. Faktiskt så är det så att inte alla kan gå gåshud av musik. Studier har visat att bara omkring hälften av oss har upplevt det. Det är också så att kvinnor och musiker lättare får gåshud av musik och att äventyrslystna personer mer sällan får gåshud av musik.